Att investera och skapa passiv inkomst är ett bra sätt att få bättre ekonomi. Du kan börja investera redan idag, oavsett din ekonomiska situation. Ju mer pengar som du investerar i aktier och fonder, desto större chans har du att uppnå ränta-på-ränta-effekten. Det är då du har chansen att verkligen skapa en pengamaskin.

1# Sälj saker

Leta igenom ditt hem och hitta saker som du kan sälja. Det kan visa sig att du har flera tusenlappar som hänger i garderoben utan att du tänker på det. Dina gamla jeans kan bli någon annans nya älsklingsplagg. Lägg ut på Tradera, Facebook eller Blocket.

2# Loppis

Om du har mycket att sälja kan du anordna en loppis. Eller så går ni ihop ett gäng kompisar och har en loppishelg tillsammans. Annonsera i tid och sälj kaffe, så får ni ofta fler kunder.

3# Sälj guld

Har du guldsmycken som du inte använder och som du inte har någon speciell känsla för? Du kan sälja ditt guld och tjäna ganska mycket pengar.

4# Jobba extra

Att jobba extra är en klassiker för att få mer pengar. Visst kan tanken på att jobba på macken fredag kväll efter en arbetsvecka på ditt vanliga arbete kännas jobbigt, men dina investerade pengar kommer ge dig frihet och ledighet i framtiden.

5# Betala av dina skulder

Ok, för tillfället ger det inte mer pengar i plånboken. Men ju mindre lån du har, desto mer pengar kommer du ha att investera. Du betalar också ränta på lånen. Börja med de minsta och avsluta med ditt CSN-lån, så får du mycket pengar över om ett par år.

6# Inneboende

Har du ett rum över? Hyr ut det och få passiv inkomst varje månad. Låt din bostad bli en liten kassako.

7# Hyr ut något

Har du något som du kan hyra ut? Bilen, sommarstugan, motorcykeln eller släpet? Att hyra ut saker är ett smart sätt att få flera tusenlappar extra i månaden.