Funderar du på att ansöka om ett lån eller har du kanske redan ett och vill veta mer om hur ett lån faktiskt fungerar? Idag är det så otroligt enkelt att ansöka om ett lån, vilket resulterar i att många tar ett, utan att förstå vad det innebär. På marknaden finns det mängder med aktörer, banker och långivare som du kan använda dig av när du är i behov av att låna pengar, men hur fungerar det egentligen och vilka krav ställs på dig som låntagare?

[IMAGE=bg9aMnbr4XSQ.png]

Ansöka om ett lån

[IMAGE=cwz4ixctHi1w.png]

Själv ansökningsprocessen är den absolut enklaste delen i att ta ett lån. Det enda du behöver göra är att vända dig till din bank eller en låneförmedlare på nätet. Du börjar med att välja vilken låneform som passar dig bäst. Vill du köpa en bil för pengarna, gå en utbildning eller vill du kanske samla lån och krediter för en bättre privatekonomi?

Att ansöka om lån för att få ordning på sina utgifter är inte ovanligt och är ett bra sätt att gå tillväga om man har många smålån och krediter. Det bästa är naturligtvis att försöka undvika lån i den mån det går. Det kan du t.ex. göra genom att köpa en begagnad iphone istället för en ny på avbetalning.

I ansökan fyller du i hur mycket pengar du vill låna och hur lång löptid som du önskar. En kreditupplysning tas på dig som låntagare och därefter får du ett besked om ditt lån är beviljat eller inte. Använder du en låneförmedlare får du svar från flera olika banker, så att du kan jämföra räntan. När du har hittat ett lån som du tycker om och som känns bra är det dags att signera lånelöftet. Detta är något som du idag kan göra genom BankID på de allra flesta banker.

Betala tillbaka

Ett lån är precis vad det låter som – lånade pengar. Det betyder att du alltid måste betala tillbaka pengarna till banken inom utsatt tid. Det är viktigt att du ser till att det alltid finns pengar för att dina inbetalningar ska kunna ske (vanligtvis med autogiro), men glöm inte att du också måste ha pengar nog till ränta och andra eventuella avgifter, t.ex. administrativa avgifter, fakturaavgifter och dylikt.

Om du inte kan betala tillbaka ditt lån så är det viktigt att du kontaktar banken så fort som möjligt och lägger upp en ny avbetalningsplan, alternativt skjuter fram betalningen en månad. Om du struntar i att betala så kommer du att hamna hos inkasso och därefter går det vidare till Kronofogden. Att hamna hos Kronofogden är verkligen inte roligt och kan sätta stora käppar i hjulen för din ekonomi. Din kreditvärdighet blir väldigt dålig och du kommer inte att kunna ta saker på avbetalning, faktura eller sätta upp nya abonnemang.