Om du har ett behov av att låna pengar, så finns det idag ett stort antal lånebolag som erbjuder lån till privatpersoner. Det finns flera olika låneformer som du kan välja mellan, som bland annat bostadslån, billån, båtlån, leasing och de vanligaste lånen sms-lån och privatlån. De två sistnämnda lånen är så kallade blancolån, vilket innebär att du kan låna pengar utan någon säkerhet för lånen.

Det finns tillfällen i livet då du kommer att få ett behov av att snabbt erhålla kontanter för en oväntad utgift eller en plötsligt uppkommen kostnad. För dig som sparar pengar och har en buffert är dessa situationer enkla att lösa genom att göra ett uttag från ditt sparkonto. Har du ingen buffert kanske enda möjligheten är att låna pengar. Det kanske främst krävs om det är en akut situation, som till exempel att kylskåpet har gått sönder, bilen måste repareras eller att taket läcker.

Många lånar också pengar för att kunna dryga ut hushållskassan vissa månader, för att fira en födelsedag eller för att kunna göra en resa.

Sms-lån

Ett sms-lån är ett lån som vanligtvis uppgår till mellan 1 000 kronor och 10 000 kronor. Kredittiden är vanligtvis 30 dagar och tanken med lånet är att det ska ses som ett handlån som du betalar tillbaka direkt i samband med att du får lön. Vissa lånebolag kan dock erbjuda delbetalningar av ett sms-lån.

Ansökan görs på internet och du får ett lånebesked direkt. Pengarna betalas sedan ut redan samma dag.

SMS-lån är ett lån som passar i situationer då du snabbt behöver tillgång till kontanter. Sms-lån är dyra jämfört med andra låneformer och bör därför endast tas i akuta situationer.

Privatlån

För privatlån brukar krediten vara på mellan 10 000 kronor och 600 000 kronor. Det gör att ett privatlån lämpar sig om du behöver göra en större investering, som till exempel köpa en bil, båt eller renovera huset. Amorteringstiden brukar vara på mellan 1 år och 15 år, vilket innebär att ett privatlån inte behöver belasta din månadsekonomi så tungt. Har du en bra kreditvärdighet kan du erhålla privatlån till en bra ränta, utan avgifter.

Ansökan om privatlån sker på internet, lånebesked får du direkt och pengarna betalas ut inom ett par dagar.