Att spara pengar kan vara tråkigt eftersom du har jobbat hårt för dina pengar och därmed vill kunna unna dig lite extra när du väl har dessa i handen. Men det handlar helt enkelt om att spara en del av din lön som du får i dag för att kunna få det bra senare i livet.

Det kan finnas olika skäl till varför folk sparar. Många sparar pengar för att kunna göra en investering senare ,som exempelvis köpa en båt, bil eller använda som kontantinsats för en bostadsrätt. Andra sparar för framtiden så att de kan ha ett bra liv även senare i livet, medan vissa sparar för att ha en buffert så att de har en snabb tillgång till pengar vid oväntade utgifter. Att ha en buffert är ett tryggt sparande som innebär att du slipper låna pengar i samband med att du får en plötslig och oväntad kostnad.

Många korttidssparar för exempelvis en resa på semester, bröllop eller någon annan händelse i närtid. Ett korttidssparande är enklast eftersom du sparar pengar under en begränsad tid för en upplevelse som kommer att ske i närtid.

Olika sparformer

Att sätta in pengar på ett vanligt sparkonto kan vara bra för kortsiktigt sparande då räntan på dessa sparkonton är mycket låg. För långtidssparande bör du spara i fonder eller aktier som ger en bättre avkastning varje år och som också kan få pengarna att växa. Att spara i fonder eller aktier innebär större risker än ett vanligt sparkonto, men dåliga år brukar ersättas av bra år vilket gör att för ett långsiktigt sparande så brukar det jämna ut sig.