Semestertider kan skapa djupa hål i budgeten om man inte är försiktig. Restaurangmiddagar, resor och lyxkonsumtion är något som lätt kan göra utgifterna större än planerat. För att minska risken att hamna i ekonomisk knipa bör man därför se över sin budget noga innan man tar semester.

Många unnar sig det där lilla extra på semestern. Det kan handla om alltifrån att slopa räkningen av kalorier till att köpa något som man annars aldrig hade köpt i normala fall. Ogenomtänkta val man gör under semestern kan i värsta fall innebära kontakt med både inkassoservice och med kronofogden. Att hamna hos inkasso eller få en betalningsanmärkning hos kronofogden kan göra det svårare att bli beviljad bolån i framtiden.

Planera i tid – innan det är för sent

Innan semestern börjar kan du sätta upp en budget för hur ekonomin bör se ut under semestern. Om du vet med dig att du har lätt för att spendera över dina tillgångar kan du se till att lägga undan en summa som du är bekväm att bli av med. Resten av pengarna kan du antingen sätta in på ett annat konto, ta ut i kontanter och ge till någon du litar på eller hitta ett annat sätt att förvara pengarna där du inte kan komma åt dem. Då riskerar du inte att kunna norpa av dem så lätt och tvingas hålla dig inom din budget.

Ett annat alternativ är att sätta in resten av pengarna i en fond eller aktie av något slag. Har du tur så har fonden stigit i värde när du kommer tillbaka från semestern och kan därför ta ut en större summa än vad du satte in. Det förutsätter dock att du inte har låst pengarna i fonden så att du kan ta ut dem när som helst.