Att resa är både underhållande och spännande då du får uppleva nya platser och se massor av sevärdheter. Dessutom är vanligtvis en privat resa förknippad med avkoppling och nöjen, vilket är ett bra sätt att ladda sina batterier på under en semester. Dock kostar det att resa, utöver de kostnaderna du har för själva resan, vilket innebär att det är bra att sätta upp en resebudget så att din reskassa både är väl avvägd och att den räcker.

En reskassa ska räcka till mat och dryck. Den ska också användas för resor på den ort som du besöker, som exempelvis buss eller taxi. Ska du köpa souvenirer eller andra produkter så kommer dessa inköp också belasta din reskassa. Därför bör du kalkylera hur stora kostnader du kommer att ha för dina löpande utgifter varje dag på resan, för exempelvis mat och resor inom semesterorten. Sedan bör du också ha en del av reskassan avsatt för inköp av produkter eller souvenirer. Då ser du sedan hur mycket pengar du kan använda för andra nöjen på resan.

Det är smart att ha ett kreditkort med en räntefri kredit med sig på resan som en buffert om din reskassa inte räcker till eller om du får oväntade utgifter.