Många tänker nog att ett kreditkort är dåligt för ens ekonomi och bidrar till stora kreditkortsskulder. Men faktum är att för personer som har en ordnad ekonomi finns det kreditkort som har många förmåner som gör det näst intill lönsamt att inneha och använda sig av ett kreditkort.

Du bör välja ett kreditkort som inte har några årsavgifter och som ger dig en räntefri kredit på upp till 45 dagar. Välj också ett kreditkort som ger dig en del förmåner, som exempelvis bonus på dina inköp, försäkringar och rabatter då du handlar hos en partner. Det innebär att varje gång du gör ett inköp får du bonuspoäng som du sedan kan använda dig av i samband med nya inköp. Ett kreditkort med ovanstående villkor är lönsamt så länge du betalar hela krediten, som är fri från ränta och avgifter, i samband med månadsfakturan.

Du kan göra månadens alla inköp genom ditt kreditkort och låta din lön sitta kvar på kontot där du kan få en liten ränta. Dessutom är det smart att ha med sig kreditkort på resan så att du slipper hantera kontanter. Du får dessutom bättre växelkurs i samband med uttag och har även en buffert för oväntade utgifter. Om du dessutom betalar resan med ditt kreditkort ingår också en reseförsäkring. För kreditkort som du ska använda på resan bör du välja ett kreditkort som inte har ett valutapåslag.

I slutet av månaden får du en faktura på månadens inköp, vilket också innebär att du har alla inköp specificerade. Dessutom kan du tillgodoräkna dig bonus för alla inköp som du kan omvandla till pengar att handla för. Har du dessutom handlat hos partners, som exempelvis bensinstationer, hotell, restauranger eller klädaffärer så har du också kunnat erhålla rabatter i samband med dina inköp. Så länge du alltid betalar din faktura varje månad, är det endast du som vinner på att ha ett kreditkort.

Krediten som du har på ett kreditkort kan du använda som en buffert för oväntade utgifter. Det innebär att du inte behöver låna pengar då du är i behov av kontanter snabbt. Betala eller gör ett uttag med ditt kreditkort istället och välj sedan att delbetala beloppet över ett visst antal månader till en rimlig ränta. Det finns även kreditkort som erbjuder dig upp till 6 månaders räntefri delbetalning av din kredit.

Det viktigaste är dock att inte missa att betala fakturan eller delbetalningarna i tid. I så fall kan ett kreditkort bli dyrt.