Tidigare har det varit mycket svårt att få lån för nystartade eller mindre företag. I och med att det kommer in fler kreditgivare på marknaden har detta ändrat sig. Villkoren och räntan har också blivit förmånligare även för mindre företag. Det är positivt då Sveriges ekonomi är beroende av små och medelstora företag. De större bankerna beviljade nästan aldrig lån till nystartade företag eller enskilda firmor. Däremot kan det fortfarande behövas en borgensman om du har en enskild firma eller om din kreditvärdighet inte anses vara tillräckligt god.

Vilka möjligheter finns det att få lån för en enskild firma?

De större bankerna har ofta höga krav på att företaget ska vara etablerat och ha en god omsättning. Tidigare kunde det hända att det var så svårt att få lån att du fick inteckna hus eller vända dig till vänner. Därför kan det vara bra att hitta andra kreditgivare. En kreditgivare som erbjuder företagslån är qred.com/se/ där du snabbt kan se vilka villkor och summor som du kan få beviljat. Några punkter som är viktiga när du jämför kreditgivare är om det finns några dolda avgifter eller startavgifter. Idag är det enkelt att jämföra flera kreditgivare online genom att du kan ansöka med hjälp av exempelvis Bank-Id. Då kan du få svar så snabbt som samma dag om du beviljats lån och vilket belopp.

EU granskar kreditmarknaden

Det kan också vara bra att veta att även EU har förstått att mindre företag är viktiga och det kan vara en av anledningarna till att kreditmarknaden har vuxit. Dessutom kan du också känna dig tryggare då EU arbetat en längre tid med att granska kreditgivare. Framför allt när detgäller kreditgivare som finns online. Ökade krav och granskningar av kreditgivare gör att de oseriösa aktörerna blir allt färre.