Ibland kan vi hamna i en situation då vi omgående behöver mer pengar. Vad kan du göra när du omgående behöver pengar i handen, och hur kan du förebygga att hamna i situationen?

Mer pengar

Det första som du ska göra om du omgående behöver mer pengar, är att se om du kan jobba extra. Kan du ta några extra pass på ditt jobb? Kan du jobba extra på ett annat ställe? Kanske motionera grannens hund eller passa barn. Var kreativ och hitta lösningar. Du kan också se om det finns något som du kan sälja eller hyra ut. Har du ett extra rum eller mycket plats i din källare? Om du är i situationen att du verkligen behöver mer pengar nu, för att inte hamna i en värre situation, så kan du låna pengar. Om du inte kan låna från familj eller vänner, så kan du behöva ta ett lån. Det finns också banker som tillåter att du tar ett lån utan inkomst, alltså utan lön, kolla Låneakuten.

Bygga buffert

För att inte hamna i situationen att behöva pengar omgående, så behöver du bygga upp en buffert. Det kan vara klokt att spara ihop en summa på banken så att du klarar dig i minst tre månader om något händer, helst ett halvår. Då har du tid att lösa situationen medan du fortfarande inte blivit pank. Efter att du byggt upp en nödbuffert bör du satsa på att betala av på dina lån.