Om du är en sparare och vill placera en del av dina pengar i fonder så finns det knappast någon brist på alternativ. I Sverige har vi gott om effektiva fonder där du säkert kan spara dina pengar. Fonder är också lite mindre riskfyllt än att välja sina egna aktier.

Innan du gör det bör du däremot fundera på vilken typ av fonder som är populära och varför. Vi ska därför gå igenom ett par exempel på populära fonder.

Gröna fonder fortsätter att gå uppåt

I slutet av 2020 såg vi bland annat att gröna fonder blev populära. Anledningarna är många men det faktum att förnyelsebar energi ser stora investeringar har definitivt bidragit. Att många regeringar världen över gör satsningar på marknaden har också hjälpt dessa fonder.

Det finns gott om gröna fonder att välja bland men ett par som är värda att titta på är Handelsbanken Hållbar Energi och SEB Hållbar Sverige Indexnära. Båda är stora och kända fonder som förvaltas av professionella managers. Det här gör det mindre riskfyllt och även småsparare som vill ha något säkert kan titta på dessa fonder.

Teknik är alltid populärt

Teknik är alltid populärt när man tittar på fonder. TIN Ny Teknik är en av marknadens populäraste fonder och fortsätter att se bra siffror. Även Swedbank Robur Ny Teknik ser liknande utveckling sedan 2020. Båda är professionella och relativt säkra fonder, men du får en lite högre risk med TIN Ny Teknik som däremot har en väldigt stor portfölj för att minska på risken.

Exakt vilken fond du bör köpa är så klart upp till dig men det finns goda skäl till att titta på fonder som redan är populära. Anledningarna till att sparare väljer dessa är många men det är ofta ett tecken på att det är en trygg fond med god potential.