För att kunna påverka din ekonomi positivt – minska på lånen, skaffa en buffert och helt enkelt ha mer pengar på bankkontot – måste du ha kontroll över dina pengar. Om du inte vet vad du egentligen lägger dina pengar på, så kommer de snabbt att flyga iväg. Genom att ha kontroll, kan du långsiktigt bygga upp en tryggare ekonomisk situation för dig och din familj.

Månadskalkyl

Hur mycket har du i inkomst? Och utgifter? Din ekonomiska situation handlar egentligen om enkel matematik: inkomster – utgifter = pengar kvar. Det är många som lägger större energi och tankar på vad de skulle vilja göra med pengar som de inte har eller att allt skulle bli bättre bara de fick löneökning eller ett annat jobb. Det är både bortkastad tid och många gånger också en tankevurpa. Din ekonomi beror på dina ekonomiska vanor och de flesta brukar ta med de gamla vanorna när de får mer pengar på kontot. Om en person inte har någon vidare koll på sin ekonomi idag, så kommer denne troligtvis inte använda 2000 kronor mer i månaden på ett klokt sätt, utan helt enkelt ska bara köpa fler saker eller börja med vanor som till exempel latte på väg till jobbet.

Det första som du behöver göra är en månadskalkyl: se över inkomster och utgifter. Tänk igenom dina utgifter och se om du kan minska på dem. Hur mycket kostar Netflix varje år? Både i pengar, men också i tid och hälsa. Detsamma gäller appar och annan underhållning. Hur ofta äter du ute? Kan du gå till jobbet istället för att ta bilen? Många bäckar små som ger sämre ekonomi. Det är inget fel i att ta ett behövligt lån. Så gott som alla lånar till utbildning, hus, bil eller sommarstuga – saker som har ett värde över tid. Men att slänga 600 kronor varje månad på dyrt kaffe, är verkligen att kasta pengarna i sjön. När du ska ta ett lån är det också viktigt att du gör en genomtänkt lånekalkyl, som Forex erbjuder, då kan du i lugn och ro både låna till något viktigt, samtidigt som du har kontroll över din ekonomi.

Långsiktiga mål

När du har gjort en månadskalkyl och börjat få grepp om hur mycket pengar du egentligen har, alltså vad som finns kvar efter alla utgifter, är det dags att skapa en långsiktig plan för att förbättra ekonomin – oavsett om du får drömjobbet eller löneökning. Det första som du bör göra är att besluta dig för att skapa en buffert för oförutsedda utgifter. Hur mycket som du behöver beror på din livssituation: singel, familj, villa eller billig lägenhet. Besluta dig för hur mycket som du ska ha som ”nödpengar” när bilen går sönder, du måste betala tillbaka på skatten eller du blir arbetslös: minst 20 000 kronor, men gärna 50 000 kronor. Sedan bör du göra upp en plan för att både betala av på lån i snabbare takt samt investera i aktier eller annan passiv inkomst.