Att spara pengar till sina barn är att ge barnen en bra start i livet då det är dags att flytta hemifrån. Dessa pengar får barnen tillgång till då de fyller 18 år och kan användas som en del av ett bostadsköp, investera i möbler till en hyreslägenhet eller köpa en bil då körkortet är taget. Fram tills dess att barnen fyller 18 år så är det föräldrarna som administrerar kontot, därefter så kan endast barnen själva administrera kontot.

Många föräldrar börjar spara till sina barn redan då barnen är små genom att exempelvis sätta in barnbidraget på barnens konto. Det blir en hel del pengar på kontot då barnen har fyllt 18 år och räcker oftast till kontantinsatsen när barnen ska köpa en bostad.

Att börja spara till barnen

Även om du kan spara till barnen på ett bankkonto i ditt eget namn bör du ändå öppna ett bankkonto i barnets namn. Du kan som förälder öppna ett bankkonto i dina barns namn. Tills dess att barnen har fyllt 18 år är det föräldrarna som förfogar över kontot men i samband med att barnen fyller 18 år så tar barnet själv över kontrollen av kontot automatiskt.

Lever båda föräldrarna ihop så kan båda förfoga över kontot. Om föräldrarna är skilda kan banken lägga in en spärr som innebär att bara en förälder kan administrera kontot och göra uttag. Det går också att lägga en spärr att ingen kan göra uttag från kontot, förutom barnen själva då de har fyllt 18 år.

Sparande till barn är ett långsiktigt sparande, därför kan du lämpligtvis välja en sparform som ger lite högre ränta varje år, som exempelvis fondsparande. Eftersom sparandet sker över flera år brukar riskerna vara låga för att pengarna ska minska i värde över en längre tid.