Att ha en buffert för oförutsedda utgifter och plötsliga kostnader är tryggt och något som alla personer bör ha. Med en buffert så är du mindre sårbar om du exempelvis snabbt behöver tillgång till kontanter för ett köp eller för att exempelvis reparera bilen. Med en buffert så slipper du ta dyra lån som medför att du måste betala räntor och avgifter varje månad varje gång du får en oväntad kostnad.

Experterna säger att du bör ha en buffert på två månadslöner för att stå bra rustad inför en oväntad utgift. Det finns många tillfällen då en buffert kan vara ditt skyddsnät som exempelvis om du blir arbetslös eller långtidssjukskriven. Då har du möjlighet att kunna klara dina löpande utgifter i minst två månader och därmed ges du tid att hitta ett nytt arbete eller får tid på dig att erhålla ersättning från arbetslöshetskassan.

Har du eget hus så bör du ha en lite större buffert än två månadslöner så att du kan klara kostnader som kan uppstå om exempelvis kylen, frysen, tvättmaskinen, oljepannan eller spisen går sönder. Det kan också hända att taket börjar läcka eller att ett fönster går sönder, vilket gör att du akut behöver åtgärda detta.

Att spara till en buffert

Det kan vara svårt att spara ihop en buffert som motsvarar två månadslöner men ett tips är att spara en del av lönen varje månad, kanske 10 procent, och sätta in dessa pengar på ett sparkonto. Det innebär att det tar nästan två år att spara ihop till en buffert som motsvarar två månadslöner. Om du får oväntade pengar som exempelvis en spelvinst, ett arv eller något annat så kan du använda dessa pengar för din buffert. Även om det känns surt att sätta in en spelvinst på en större summa för framtida utgifter så är det något som får dig att känna dig tryggare samtidigt som det är en oväntad intäkt.

En buffert ska inte användas för investeringar i exempelvis fonder som kan riskera att pengarna minskar i värde till den dag du behöver dessa. En buffert bör sitta på ett vanligt sparkonto som förvisso kanske inte ger någon bra ränta idag, men som gör pengarna tillgängliga direkt i det fall som du behöver dessa.