Upplever du att pengarna försvinner från kontot varje månad utan att du vet vart de tog vägen? Känner du att du skulle vilja få bättre kontroll och klara av att spara undan en buffert för framtiden? Då är det dags att gå igenom din ekonomi och se över både lön, kostnader och sparande.

Om du har svårt att få det att gå ihop varje månad finns det två sätt att förbättra din ekonomi på. Dels kan du dra in på utgifterna, dels kan du öka inkomsterna. Att öka inkomsterna tar oftast längre tid än att spara in på kostnaderna men kommer å andra sidan att ge en rejäl effekt när du väl har höjt din lön. Det mest effektiva sättet att höja sin lön brukar vara att byta jobb. The Place erbjuder bemanning i Stockholm inom administration, kommunikation och ekonomi och på hemsidan kan du enkelt söka efter lediga tjänster. Varför inte söka efter ett nytt jobb med högre lön redan idag?

Ordna upp utgifterna

För att kunna ta reda på vad du lägger pengar på behöver du skapa en privatbudget som kategoriserar alla dina inkomster och utgifter. På så sätt ser du hur mycket ditt boende, mat, kläder, transport m.m. kostar dig varje månad. Logga in på din internetbank för att ta ut ett kontoutdrag några månader tillbaka i tiden för att se vad du har lagt pengar på. Många som gör en genomgång av sina utgifter blir förvånade när de ser hur mycket pengar som går åt till små inköp som till exempel hämtkaffe, uteluncher och olika abonnemang. Med andra ord finns det stora möjligheter att komma igång med ett sparande utan att behöva göra några stora uppoffringar i din nuvarande livsstil. Om du har fler olika smålån kan det också vara läge att se över räntorna och försöka betala av de med högst ränta så fort som möjligt. Ett annat alternativ är att samla lånen i ett större lån med lägre ränta för att få ner månadskostnaden och få en bättre överblick.

Spara på banken eller i fonder?

När du kan spara pengar varje månad bör du också fundera på hur du ska placera pengarna. Om du vill börja spara i fonder finns det några grundläggande saker att tänka på. Pengar som du behöver använda inom 1 till 3 år ska du alltid ha i en räntefond eller på ett bankkonto eftersom dessa sparformer har låg risk. Om du inte behöver använda pengarna inom de närmaste åren bör du istället satsa på en aktiefond eftersom dessa fonder ger möjlighet till högre avkastning. En bra början för att komma igång med ett fondsparande är att satsa på två globala indexfonder och eventuellt också lägga till en europeisk och svensk indexfond. Det ger en bra riskspridning till låga avgifter.